hoe nu verder

hoe nu verder

Rituelen en symbolen

 

…De eerste die ’s morgens beneden komt, steekt een kaarsje aan bij haar foto. En als we een paar dagen weg gaan, nemen we altijd een foto, waxinelichtjes en lucifers mee…

Rituelen zijn terugkerende handelingen die je kunnen helpen betekenis te geven aan het leven van je kind en vorm te geven aan je verdriet. Misschien merk je dat rituelen ongemerkt belangrijk voor je worden. Rituelen kun je delen, kunnen zichtbaar zijn voor je omgeving, maar kun je ook voor jezelf houden. Rituelen helpen het best als je er zelf iets mee hebt.

Zichtbare rituelen zijn bijvoorbeeld het dagelijks verzorgen van een gedenkplekje in huis, kaarsjes branden op een vaste plek, het graf op vaste tijden bezoeken of in een vaste volgorde verzorgen, wekelijks zorgen voor verse bloemen.

Voorbeelden van persoonlijke rituelen zijn je kind dagelijks in stilte herdenken, misschien in gebed, en met regelmaat foto’s kijken als je alleen bent.

Rituelen kunnen tijdelijk zijn

Als je lang vasthoudt aan rituelen, kun je ze op den duur als dwingend gaan ervaren. Een ritueel dat gewoonte is geworden, verliest zijn kracht. Dan is het misschien tijd om ermee te stoppen. Daarmee doe je niemand tekort en verbreek je geen belofte. Misschien komt er iets anders wat nu beter bij je past.

Symbolen

Ook symbolen die passen bij je kind en bij jou kunnen troost geven. Het kan een kleur, bloem, vlinder of regenboog zijn, maar ook zijn lievelingsdier, favoriete sportclub of auto. Wanneer je dit symbool ziet, voel je de nabijheid van je kind. Het lijkt alsof je kind je een teken geeft en dit biedt je troost.

 
  • Rituelen en symbolen moeten bij je passen. Laat je niets opdringen en dring een ander niets op.
  • Rituelen die hun kracht verliezen kun je beter inruilen voor iets nieuws.