hoe nu verder

hoe nu verder

Herinneren en herdenken

 

…Het heeft een tijd geduurd voordat ik hem weer als een gezond kind voor me zag…

Herinneringen hebben soms een beetje hulp nodig, bijvoorbeeld in de vorm van een geur of een muziekfragment.

Direct na het overlijden van je kind heb je misschien alleen maar herinneringen aan de tijd dat je kind ziek was. Je kunt je bijna niet herinneren hoe je kind eruitzag toen het nog gezond was. In de loop van de tijd zullen die herinneringen langzaam terugkomen. Een goede manier om je kind terug te halen is om foto’s te sorteren en in albums te zetten. Zo maak je een bibliotheek van goede herinneringen.

Herdenken

Er komt een moment dat je een grafmonument of urn gaat kiezen. Er zijn ook andere manieren van herdenken, zoals een herdenkingsplekje in huis inrichten, een boom planten, een sieraad laten ontwerpen, de kamer van je kind mooi maken. Het biedt troost en helpt je het verdriet om je kind met je leven te verweven.

Geboortedag

Je beleeft de geboortedag van je kind vanaf nu waarschijnlijk heel intens. Je kunt aan deze dag een bijzondere invulling geven. Door dankbaar te zijn dat je kind bij jullie mocht leven, ook al was het kort. Je kunt met je gezin iets doen dat bij je kind zou hebben gepast. Bijvoorbeeld een strandwandeling, uit eten, een musical, pretpark of dierentuin. Samen koester je op zo’n dag je mooie herinneringen.

Sterfdag

Ook de sterfdag van je kind beleef je intens. Je leeft er naartoe, elk jaar opnieuw, en ziet er soms verschrikkelijk tegenop. Allerlei herinneringen en gevoelens komen boven, mooie en verdrietige. Je beleeft misschien de laatste periode met je kind opnieuw, hoe de dagen voor het sterven verliepen, wat er gebeurde, hoe dicht je bij je kind was. Je voelt opnieuw de pijn van het loslaten. Hoe kom ik deze dag door, vraag je je misschien af. Hoe vul ik hem in?

Breng de dag vooral door op een manier die bij jou en je gezin past. Wil je het klein houden, zonder bezoek of vind je het juist fijn om familie en vrienden om je heen te hebben? Alles is goed. Gebruik je eigen rituelen, zoals een bezoek brengen aan het graf, daar kaarsen branden, de herdenkingsplek in huis opnieuw inrichten, de muziek of film van de afscheidsbijeenkomst beluisteren of bekijken, het lievelingseten van je kind maken of de dag doorbrengen op een plek die een speciale betekenis had voor je kind.

Alleen of met anderen

Mensen om je heen weten niet vanzelf waar jullie behoefte aan hebben op voor jullie bijzondere dagen. Wil je bezoek, telefoon, een kaartje, of juist niet? Om te voorkomen dat je teleurgesteld wordt, kun je laten weten wat je fijn vindt. Het helpt hen en jullie als zij weten wat jullie verwachten.

 
  • Volg ook nu je gevoel.
  • Blijf de naam van je kind noemen, dan doen mensen om je heen dat ook makkelijker.