afscheid nemen

afscheid nemen

Eerste dagen na overlijden

 

...De dagen na het overlijden gingen in een roes. Er moest veel geregeld worden en er kwam veel bezoek. We waren bijna niet met haar alleen…

In de dagen na het overlijden van je kind komen er veel mensen over de vloer en valt er veel te regelen, zoals de rouwkaart en de uitvaart. Probeer toch de tijd voor jullie zelf te nemen en ongestoord bij je kind te zijn. Nu kan het nog.

Keuzes

Je staat nu voor verschillende keuzes, zoals thuis opbaren of niet, begraven of cremeren, wel of geen rouwkaart, een kist, mandje of baar. Zelf dingen doen of uit handen geven, zoals het graf dichtscheppen of meegaan naar de oven. Sommige keuzes kun je op het laatste moment nog bijstellen. Voel je vrij om dit te doen en laat je steeds leiden door je gevoel.

Op jullie manier

Je kunt de uitvaart regelen zoals jullie dat willen. Een uitvaartbegeleider of een rouwauto is bijvoorbeeld niet verplicht en je kunt de afscheidsceremonie op je eigen manier invullen. Eigenlijk is alles mogelijk. Je krijgt hooguit te maken met bepaalde regels van een begraafplaats of een crematorium.

Volg in alles je gevoel. Ook de afscheidsceremonie van je kind kun je maar één keer doen. Je uitvaartbegeleider zal je helpen door naar jullie te luisteren, tips te geven en te bemiddelen als je tegen bepaalde regels aan loopt.

 
  • Volg je gevoel en doe alles op jullie eigen manier.
  • Laat bezoek vooraf bellen zodat je tijd voor jullie zelf houdt.
  • Iemand uit je naaste omgeving kan het bezoek regelen en praktische informatie voor jullie verzamelen.
  • Lees meer in onze brochure Koesterkind.