afscheid nemen

afscheid nemen

Afscheidsceremonie

 

...Mijn collega's vertelden later dat ze onze dochter hadden leren kennen door de afscheidsceremonie, dat vonden we heel fijn om te horen...

Hoe je afscheid wilt nemen van je kind, bepaal je helemaal zelf. Een afscheidsbijeenkomst is niet verplicht maar is wel een manier om samen stil te staan bij het leven van je kind. Volg ook hier je gevoel en vul het afscheid in op een manier die bij je kind en jullie past.

Waar en hoe lang?

Een afscheidsbijeenkomst hoeft niet in een kerk, uitvaartcentrum of crematorium, maar kan ook in een dorpshuis, school, sportzaal, kinderdagverblijf of je eigen huis. Daar loop je niet aan tegen de beperkte tijd. Houd met de duur rekening met aanwezige kinderen.

De invulling

Je kunt de bijeenkomst zelf leiden of een familielid of goede vriend vragen dit te doen. Ook de uitvaartbegeleider kan dit doen. Wil je zelf iets zeggen en twijfel je of je dat aankunt, bedenk dan dat je meer kunt dan je denkt. Vraag eventueel iemand het van je over te nemen, mocht dat nodig zijn. Hoe het ook loopt, neem jezelf vooral niets kwalijk. Geef je andere kinderen zo veel mogelijk een rol. Misschien willen ze iets zeggen of bloemen dragen. Je kunt ook de school, sportclub of vrienden van je kind bij het afscheid betrekken door hun te vragen iets te zeggen, te zingen, bloemen te dragen enz.

Herinnering

Laat de afscheidsbijeenkomst in beeld en/of geluid vastleggen. Dan kun je er later, als je er behoefte aan hebt, nog eens naar kijken of luisteren. Ook voor je andere of later geboren kinderen is het fijn dat deze opnames er zijn.

Condoleren

Condoleren kan meteen na de bijeenkomst of na de begrafenis of crematie. Het kan ook voor de bijeenkomst of zelfs een dag eerder. Het kan op de plaats van de bijeenkomst, bij het graf, maar ook in een restaurant of bij jullie thuis. Kies vooral wat het beste bij jullie past.

Na afloop

Denk bij je voorbereidingen ook na hoe je de avond na de begrafenis of crematie wilt doorbrengen. Wil je alleen zijn met je gezin of heb je juist behoefte aan mensen om je heen? Samen eten met je gezin, familie en vrienden kan een mooie afsluiting van de dag zijn. Regel dit van tevoren maar voel je niet bezwaard om het op de dag zelf toch anders te doen.