afscheid nemen

afscheid nemen

Brussen

 

...Toen ze thuis kwam, ging ik bij haar in bed liggen. Op een gegeven moment ging dat niet meer, zelfs een knuffel was te veel. Maar ik mocht haar nog altijd een kusje geven…

Brussen hebben een unieke relatie en nemen op hun eigen manier afscheid van elkaar. Geef ze daarvoor de ruimte. Twijfel je of je andere kinderen bij het overlijden moeten zijn, of ze dat wel aan kunnen? Vertrouw er dan op dat zij meer aan kunnen dan je denkt. Kinderen gaan vaak natuurlijker om met de situatie en kunnen een voorbeeld zijn voor volwassenen. Wel zijn zij gevoelig voor sfeer. Ze voelen het als jij angstig of gespannen bent en kunnen daar ook bang van worden. Vraag je daarom af: hoe doe ik?

Na het overlijden

Misschien willen je andere kinderen helpen hun overleden brus te verzorgen, zoals kleding uitkiezen, het haar kammen of knuffels bij hem leggen. Blijft je kind thuis, laat ze dan helpen een mooi plekje in te richten of de kist te versieren. Ze kunnen tekeningen maken of een verhaal of gedicht schrijven en die bij hun brus leggen. Wat ze ook willen, geef ze alle ruimte.

School

Laat het aan je kinderen over of ze in de dagen tot de afscheidsbijeenkomst naar school willen of niet. Stel in elk geval de school op de hoogte. School is voor veel kinderen een afleiding in deze chaotische dagen. Ze ervaren de steun van klasgenoten en zien er later niet zo tegen op om naar school te gaan. Nodig ook hun leerkracht, mentor en vrienden uit voor de afscheidsbijeenkomst. Zo kunnen ze later samen terugkijken op het afscheid.

De afscheidsbijeenkomst

Geef je kinderen, als ze dat kunnen en willen, een rol in de afscheidsbijeenkomst. Laat ze naast de kist of mand lopen, kaarsen aansteken, iets vertellen, zingen, muziek maken of meehelpen bij het dichtscheppen van het graf. Kinderen die meehielpen bij de afscheidsbijeenkomst kijken daar altijd goed op terug.

 
  • Betrek brussen zo veel mogelijk actief bij het afscheid en de afscheidsbijeenkomst.
  • Naar school gaan, kan goed zijn voor brussen.