leven bij de dag

leven bij de dag

Brussen

 

...Toen we wisten dat ze niet meer beter kon worden, wilde mijn zus dat ik bij het gesprek met de arts was. Want ik durfde vragen te stellen als zij het niet wist of kon…

Brussen weten meestal meer van elkaar dan je denkt en kunnen elkaar ook nu tot steun zijn. Ze kennen elkaar door en door, delen geheimen en spannen samen tegen hun ouders. Gun ze die vertrouwelijkheid en tijd samen zonder dat jij erbij bent.

Niet alle brussen kunnen even goed met elkaar opschieten. Dat is nu extra ingewikkeld en je wilt de relatie natuurlijk graag verbeteren nu het nog kan. Soms heb je hierbij hulp nodig, bijvoorbeeld van een goede vriend, familielid of huisarts.

Jonge brussen

Jonge brussen reageren op spanningen vaak met gedragsproblemen. Ze uiten hun angst en verdriet in eenkennigheid, aanhankelijkheid, onzekerheid, slaapproblemen, bedplassen of driftbuien. Dat kun je er natuurlijk helemaal niet bij hebben. Aandacht geven en eerlijk zijn helpt. Erken dat je kind het moeilijk heeft, vaak lossen de problemen zich dan vanzelf op. Als dit niet helpt, overleg dan met je huisarts.

School

Zitten de brussen op een andere school dan je zieke kind, dan is het is belangrijk dat deze op de hoogte is van de situatie bij jullie thuis. Een vaste contactpersoon is handig, zeker in het voortgezet onderwijs.