leven bij de dag

leven bij de dag

Opvoeding en ontwikkeling

 

...Ze werd lastig en was soms zo onredelijk. Ook haar broer moest het steeds ontgelden. Maar ja, wat doe je daar nu aan in zo'n situatie...?

Aan opvoeden heb je soms je handen vol en iedere ouder heeft vragen als: Moet ik dit negeren of boos worden? Wanneer is de maat vol? Normale vragen in normale situaties. Maar nu is alles anders. Hoe ga je nu om met lastig gedrag, eetproblemen, boosheid of verdriet?

Veilig ontwikkelen

Kinderen en jongeren ontwikkelen zich, ook als ze ziek zijn. En zelfs als ze niet meer beter kunnen worden. Hiervoor hebben ze een veilige omgeving nodig waarin ze fouten mogen maken. Waarin ze overeind worden geholpen als ze zelf niet op kunnen staan. Als ouder bied je die veiligheid door consequent te zijn. Je hebt misschien de neiging dit nu los te laten, maar je kind heeft die veiligheid juist nodig.

Emoties

Kinderen uiten angst en verdriet vaak niet direct maar bijvoorbeeld in boosheid of onredelijkheid. Probeer erachter te komen wat je kind echt voelt. Dat kan door rustig vragen te stellen maar ook door samen iets te doen. Laat je kind vooral voelen dat je er altijd voor hem zult zijn. Je kind mag gerust ook jouw verdriet zien. Het merkt toch wel hoe jij je voelt. Vertel waarom je verdrietig bent. Huil gerust. Samen huilen kan geen kwaad, het lucht op.

Je kind kan ook overdreven lief doen. Het wil eigenlijk horen dat je zegt: 'Ik houd ook heel veel van jou en zal altijd van je blijven houden.' Het is heel belangrijk die bevestiging te krijgen. Lief gedrag kan ook een subtiele uitnodiging zijn tot een gesprek over wat er allemaal gebeurt.

Vrienden

Vrienden blijven belangrijk voor je kind. Laat ze daarom gewoon komen en houd ze op de hoogte. Gun ze tijd met elkaar, zonder dat je erbij bent. Laat je kind ook zo veel mogelijk mee blijven doen met allerlei activiteiten, zoals sport, hobby en scouting. Zo geef je het de ruimte zichzelf te blijven ontwikkelen.

 
  • Probeer zo gewoon mogelijk te blijven opvoeden. Alles goed vinden is niet de oplossing en is ook niet houdbaar.
  • Soms werkt samen iets doen beter dan praten.