hoe nu verder

hoe nu verder

Rouwen

 

…Verwerken en loslaten, het zijn woorden waar ik niets mee kan...

‘Heb je het al een plaatsje gegeven?’ ‘Hebben jullie het al verwerkt?’ Vragen waar je niets mee kan. Want wat is 'een plaatsje geven' of het 'verwerkt hebben'. Betekent dat dat je geen verdriet meer hebt? Als dat zo is, dan wil je het helemaal niet verwerken. Je verdriet kan zo veel pijn doen dat je het gevoel hebt dat je de draad nooit meer zal kunnen oppakken. Aan de andere kant koester je je verdriet omdat het je verbindt met je kind. Langzaam zul je het gemis en het verdriet verweven met je leven, maar ‘een plaatsje’ krijgt het nooit. Het blijft altijd deel van je.

Iedereen rouwt anders

Iedereen rouwt anders, dat geldt ook voor de leden van je gezin. Geef ieder de ruimte voor zijn eigen verdriet en heb respect, liefde en geduld. Probeer in gesprek te blijven of er samen op een andere manier mee bezig te zijn. Ontstaan er spanningen of heb je het gevoel dat je elkaar niet meer kan bereiken, vraag dan je huisarts om (professionele) hulp. Via onze wegwijzer vind je adressen van mensen en organisaties die ervaring hebben met rouwverwerking.

 
  • Neem de tijd en rouw op jouw manier.
  • Lees hier meer over de zogenoemde ‘rouwtaken’.
  • In het boek Leven na de wending vertellen ouders over hun leven na het overlijden van hun kind. Over het intense gemis, de moeite die 'loslaten' kost en het belang van herdenken, het effect op de relatie, de verhouding tot vrienden en familie en de kijk op het leven.
  • Lees ook onze kaart Als een kind is overleden, tips voor ouders van ouders, ook te bestellen in onze webwinkel.
  • Wijs je omgeving op onze kaart Als een kind is overleden, tips voor de omgeving, ook te bestellen in onze webwinkel.