Koesterkind - ons kind wordt niet meer beter

slecht nieuws

slecht nieuws

Zo veel vragen

 

Wat staat ons te wachten? Hoe moet het nu verder? Hoeveel tijd is er nog? Wie kan ons helpen? Hij zal toch geen pijn krijgen? Zou ze het zelf al beseffen? Hoe gaan we het vertellen?

Wanneer je weet dat je kind niet meer kan genezen, schieten er talloze vragen door je hoofd. Vragen die je misschien niet durft uit te spreken. Want hoe vertel je je kind dat het niet meer beter wordt? Hoeveel tijd hebben jullie nog samen? Geen enkele ouder is voorbereid op deze situatie.

Niet al je vragen kunnen (nu al) beantwoord worden. Soms is er eenvoudig geen antwoord. Blijf echter niet met je vragen zitten. Stel ze aan je arts, verpleegkundige of andere hulpverleners. Je kunt ook de VOKK bellen, 030-24222944, of mailen, bureau@vokk.nl. Wij luisteren naar je, geven informatie, verwijzen je door of zoeken met je mee. Kijk ook eens op onze wegwijzer. Misschien neem je je toevlucht tot internet. Bedenk dat niet alle informatie even betrouwbaar is en dat het vaak gaat over volwassenen.

Waarschijnlijk heb je onze brochure Koesterkind al in het ziekenhuis gekregen. Zo niet, dan kun je deze via onze webwinkel bestellen.

Hoe lang nog?

Niemand kan zeggen hoeveel tijd jullie nog samen hebben, ook artsen niet. Ieder kind en elke situatie is uniek. Naarmate het afscheid nadert, kan je arts het misschien beter inschatten. Maar het is een blijft een onzekere periode. Leven in het 'hier en nu' kan je helpen met die onzekerheid om te gaan.

Second opinion

Misschien twijfel je aan de diagnose en wil je graag een andere arts raadplegen (second opinion). Overleg in elk geval met de arts van je kind en vraag na bij je zorgverzekeraar of deze de kosten van de second opinion vergoedt. Anders moet je die namelijk zelf betalen.

Nog een experimentele behandeling?

Misschien is er nog een experimentele behandeling voor je kind, een zogenaamd vroeg-klinisch onderzoek. Of deze effect heeft, is nog niet aangetoond. Het doel is toekomstige behandelingen te verbeteren. Je behandelend arts zal samen met jullie de voor- en nadelen zorgvuldig afwegen, zoals bijwerkingen, ziekenhuisopnames, extra onderzoeken en kwaliteit van leven. Volg ook hier je kind en je gevoel.

 
  • Schrijf van tevoren je vragen op wanneer je een afspraak hebt met de arts van je kind of een andere hulpverlener.
  • Maak een telefonische afspraak als je liever niet van huis gaat.
  • Bestel eventueel extra exemplaren van Koesterkind voor de mensen die bij de zorg van je kind betrokken zijn.